Bademik Taşı Hakkında Bilgiler

Bademciklerde Taş Olması (Magma, Tonsillot) Hakkında


Bademcik taşları veya "tonsillolith" ağız kokusunun bilinmeyen nedenleri arasındadır. Bademciklerin içinde kript adı verilen yarık şeklinde boşluklar vardır. Bu boşluklarda zamanla ölü hücre artıkları ve yiyecek artıkları birikebilir ve bu durumda bademciklerde beyaz, kokulu bademcik taşları görülür.

Bademciklerimizde kript adı verilen boşluklar vardır, bu boşluklar yapısal olarak bademciklerimizde bulunurlarken; geçirilen şiddetli bademcik enfeksiyonları bu çukurların derinleşmesi ve şekillerinin değişmesine neden olabilir. Zamanla bu boşluklarda yiyecek artıkları, bademciklerin ölü hücreleri, hücre artıkları birikebilir ve taş benzeri oluşumlar oluşabilir. Bademcik taşı (magma, bademcik taşı, bademcik taşı, bademcik taşı) adı verilen bu oluşumlar sıcak, nemli ve havasız bir alanda kaldıklarından zamanla birçok farklı bakterinin üremesine ortam sağlarlar ve ağızda kötü kokuya neden olabilirler.

Bademcik taşı olan hastalarda en büyük sorun genellikle ağız kokusudur. Çok büyük taşları olan hastalarda tümör ile karıştırılabilir ve yutulduğunda ağrıya veya kulağa çarpan ağrıya neden olabilirler.

Bademcik taşı tedavisinde, taşların temizlenmesi yeterli değildir. Bademcik yüzeylerinin lazer ile pürüzsüzleştirilmesi (lazer kriptoliz) ve yine aynı işlemin coblation ile yapılması uygulamalar mevcuttur. Total bademcik ameliyatı yapılması, bademcik taşı tedavisinde en etkili yöntemdir. 

Konu ile ilgili olarak önceden hazırladığım makale >> "Bademcik Taşı Temizliği" ni Garantili Ağız Kokusu Tedavi Yöntemi Olarak Görmeyin!

Sevgiyle kalın,

Murat Enöz

Yorumlar