Sinüs Rinse / Nasorinse İle İlgili Sık Yapılan Kullanım Hataları

Sinüs Rinse İle Burun İçi Yıkama Konusunda Önemli Bilgiler

Sinüs rinse burun içi yıkama sistemi, okyanus suyu spreylere göre yüksek volümlü ve basınçlı burun içi temizlik aracı olarak üretilmiştir. Yıllar önce çekmiş olduğum ve sinüs rinsenin nasıl kullanılması gerektiğini anlatan videoyu aşağıya ekliyorum.


Yakın zamanda Abfen Firması için hazırlamış olduğumuz, içerisinde nemlendirici hyaluronik asit içeren formu "Nasorinse" kullanımı ile ilgili videoları da aşağıya ekliyorum.



Sinüs Rinse Şişesini 1 Aydan Daha Fazla Kullanmayın

Sinüs rinsenin kutu içerisinde satılan plastik şişeleri 1 aydan daha fazla süre kullanıldığında içerisinde kalıcı mikroorganizmalar üreyebilir ve şişenin kullanımı esnasında burun içerisine bu mikroplar ulaşabilir.

Kullanım Sonrası Sıcak Deterjanlı Su İle Yıkayın!

Bu ürünlerin plastik şişeleri, ıslak ve kapalı kaldığında şişe içi yüzeyde, kapakta çeşitli enfeksiyona neden olabilen mikroorganizmalar üreyebilir. Kullanım sonrasında, şişe içerisinin sıcak deterjanlı su ile yıkanması ve şilenin suyu dışarı akıtacak şekilde aşağıya doğru bekletilerek konulması ve sonrasında kapağı açılarak içerisinin kuru kalması faydalı olabilir.

Birden Fazla İnsanın Aynı Sinüs Rinse Şişesini Kullanmaması Gerekir!

Sinüs rinse şişesi, sadece bir kişi tarafından kullanılmalıdır. Özellikle sinüzit, viral rinit ve diğer burun içi enfeksiyonu lan hastalarda, burun içerisindeki mikroorganizmaların şişenin kapağına kolayca bulaşabilir ve bir hastadan diğerine şişe aracılığıyla yayılabilir. Şişenin yıkanması bu mikrop geçişini tamamen engellemeyebilir Bu nedenle rinüs rinse şişesi sadece tek hasta hasta tarafından kullanılabilir.

Uygulama Esnasında Ağzınızı Kapatmayın ve Başınızı Yana Doğru Çevirin

Sinüs rinse uygularken, ağzın açılması ve başın yan çevrilerek, şişenin dik pozisyona geçmesi, yerçekiminin gücü ile suyun burun içerisine akmasını başlatabilir. Bu pozisyondayken, ağzın açık tutlmasının nedeni "güvenlik çıkışı" yani karşı burunda tıkanıklık varsa, suyun ağız yoluyla dışarı çıkarak, kulağa kaçmasının engellenmesidir. Ğız kapalı halde ve sinüs rinse dik pozisyonda olarak ciddi bir kuvvet uygulanırsa, su östaki tüpü yoluyla kulağa kaçabilir, korta kulakta sorunlar ortaya çıkabilir.

Sinüs Rinse Şişesini Sıkarak Yüksek Basınç Uygulamayın!

Sinüs rinse şişesini burun deliğine yerleştirdiğinizde, kafanızı yana çevirerek, şişenin yukarıya doğru yönelmesi ve deliğinin aşağıda kalarak, kendi kendine şişe içerisindeki suyun burun içerisine yerçekiminin etkisiyle girmeye başlamasını sağlayabilirsiniz. Bu sırada oldukça az bir baskı ile şişeyi sıkarak, suyun daha hızlı burun içerisine girmesi sağlanılabilir. Bunun dışında, ciddi bir hata olarak şişe dik tutularak ve ağız kapatılarak, şişe yerçekimine karşı sıkılarak suyun basınçlı bir şekilde burun içerisine fışkırtılması kulaklarda basınç travması ve kulak zarında zedelenmeye neden olabilir.

6 Yaşın Altında Mümkün Olduğunca Kullanmayın!

6 yaşından daha küçük çocuklarda, sinüs rinse kullanılması uygun değildir. Bu yaş gurubunda, şişeden giren su östaki tüpü aracılığıyla orta kulağa kaçabilir. çocuk yanlışlıkla aynı anda burundan hava ittirmeye çalışırsa yine orta kulakta sorunlar ortaya çıkabilir. Orta kulak iltihabının en sık görüldüğü 2-6 yaş arası çocuklarda, genizdeki enfekte içerik kolayca orta kulağa ulaşarak kulak iltihabını başlatabilir.

Yakın Zamanda Kulak İltihabı, Orta Kulak Sıvısı Y ada Kulak Zarında Zedelenme Olan İnsanların Sinüs Rinse Kullanmaması Gerekir!

Kulak ameliyatı, orta kulak iltihabı, orta kulakta basınç travması, kulak zarında zedelenme olan hastalarda, sinüs rinse kullanılması sakıncalıdır. Bir kbb uzmanına danışmadan bu hastaların sinüs rinse kullanmaması gerekir. Bunun nedeni, kullanım esnasında, kulak zarındaki hasar artabilir ya da ameliyat başarısı olumsuz etkilenebilir.

Kaynatılmış Soğutulmuş Su Kullanım İçin İdealdir!

Sinüs rinse şişelerinin içerisine tuz ve karbonat içeren hazır toz paketleri bulunmaktadır  (nazorinse te ise ilave olarak bu paketlerde hyaluronik asit de mevcuttur). Şişede bulunan st çentik 240 ml çizgisini ifade eder ve buraya kadar kaynatılmış soğutulmuş su doldurulduktan sonra hazır toz paketleri dökülerek, çalkalanır ve sinüs rinse kullanılmaya hazır hale gelir. İçme sularının da kullanılabileceği yazılsa da, klorlu çeşme suları içme sularından daha temizdir ve daha az mikrorganizma içermektedir. Kaynatılmış soğutulmuş su ise çok daha az mikrop bulundurmaktadır.

Sinüs Rinse Kullanırken Kulak Ağrısı Ortaya Çıkarsa Uygulama Hemen Sonlandırılmalıdır

Sinüs rinse kile nazal yıkama yapılırken, kulaklarda basınç ve ağrı hisseden hastaların derhal uygulamaı sonlandırması orta kulakta çeşitli sorunların ortaya çıkmasını engelleyebilir.

Sevgiyle kalın,

Murat Enöz

Yorumlar