Deniz Çipurası ve Kültür Çipurası
Deniz çipurasının yüzgeçleri daha sivri, ufak boyutta olanlarda, yanak kısmında görülen kırmızımsı renk nedeniyle "alyanak" olarak isimlendirilmiş, pulları daha büyük, sert, parlak ve sedefe yakın renkte oluyor. Deniz çipuası satılan tezgahlarda genelde farklı boylarda balıkları görürsünüz. Fiyat gerçekten çok farklı 800 TL gibiydi ve bu balıkları kokladığınızda doğal deniz ve yosun kokusu alabilirsiniz. Çiftlik çipurası (deniz içerisindeki kafeslerde yetiştirilen çipuralar) üzeri daha koyu renkte. Gözleri da daha koyu renkte,pulları daha az ve küçük,kolayca sıyrılabilir özellikte, kuyruk ve yüzgeçleri deniz çipurasından farklı olarak sivri-geniş değildir. Fiyatları 380 TL gibiydi ve koklanılınca doğal deniz yosun kokusu alamayabilirsiniz. Yanak kısımlarında kırmızılık yerine sarı ya da turuncu bir renk olabilir. Kafa yapısı deniz çipurasına göre daha büyüktür. Bu bilgileri bana aktaran bir marketteki balık reyonu sorumlusuna teşekkür ederim.
Burada fotoğrafı olmayan bir de Toprak havuz çipurası (toprak havuzlarda yetiştirilen çipura) da var ve deniz çipurasına şekli çok benziyor muş. Lezzeti de deniz çipurası ile benzermiş.
Sevgiyle kalın,
Murat Enöz
Yorumlar
Yorum Gönder