Bulutlu Gökyüzü ve Viral Üst Solunum Enfeksiyonlari Baslayabilir
Neden bu tarz kapalı gökyüzü olduğunda gribal enfeksiyon sıklığı artar?
Mevsim geçişlerinde daha az hasta olmak için neler yapabiliriz?
Basit ve pratik birkaç bitki çayı önerisi
Bu mevsim geçişlerinde içebileceginiz basit ve pratik bitki çayları hazırlayabilir ve içebilirsiniz.Marketlerde yaklaşık yaklaşık 2 bardak sıcak su olabilen ve arabalarda bardaklık bölümüne sığabilen termoslar satılıyor, ben genellikle bunları kullanıyorum. Bitki çayı hazırlarken çok fazla miktarda fazla çeşit koyarak hazırlamak Doğru olmaz çünkü faydalı gördüğünüz bir bitki diğer bir bitki ile karıştırdığınıza yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Benim en sık içtiğim bitki çaylarını sizlerle paylaşmak isterim:
- karanfil ve tarçın bitki çayı. Yarım kabuk tarçını 8 diş karanfili 2 bardak su olan termosun içerisine atıyorum üzerine sıcak su dolduruyorum termosun kapağını kapatıyorum ve araba yolculuğu esnasında bazen yarım saat beklettikten sonra bu çayı içiyorum.
- ıhlamur. Aynı şekilde termosun içerisine bir avuç kadar ıhlamuru koyup üzerine sıcak su ekleyerek bir saate yakın beklettikten sonra içiyorum. Tabii ki ilk içtikten sonra kalan ıhlamuru dökmüyorum üzerine tekrar tekrar sıcak su doldurarak birkaç sefer aynı şekilde çayı içebilirsiniz.
- siyah çay ve karanfil çayı. Evde çayı demledikten sonra yine 2 bardaklık termosa koyuyorum içerisine 3 ya da 4 diş karanfil atıyorum ve normal çayı karanfilli olarak içiyorum.
Burada önerileri çoğaltabiliriz. Nane limon, zencefil, yeşil çay içeren bitki çaylarını da tüketebilirsiniz.
Mevsim geçişlerinde soğan ve sarımsak faydalı olabilir
Mevsim geçişlerinde ve hava soğuduğunda soğan ve sarımsak yemeği deneyebilirsiniz özellikle Üst solunum yolu enfeksiyonu başlangıcı olduğunda günlük Bir diş sarımsak yarım soğan sumak ile karıştırarak ya da üzerine limon sıkarak tüketebilirsiniz bunları aynı zamanda yoğurt ile de tüketebilirsiniz.
Neden soğuk ve dağınık yerlerde yaşayan insanlarda gribal enfeksiyonlar sık görülmüyor?
Erzurum mareşal çakmak asker Hastanesi'nde bir yıl askerlik görevimi tamamlamıştım. Burada çalışırken üst solunum enfeksiyonları ilgili ilgili bir bilimsel çalışmamız olmuştu oldukça fazla sayıda hastayı içeren. Özellikle nem oranı düşük ve soğuk olan yerlerde mikropların üremesi daha zor oluyor. Uçaktan İstanbul'a indiğimde İstanbul sıcak olsa bile daha çok üşüyordum Erzurum'a göre. Buradaki nedenler hissedilen vücut sıcaklığının nem oranı ile ilişkili olması aynı zamanda birçok mikrobun üreyebilmesi için ortamda belirli düzeyde nem olması şeklinde açıklanılabilir. Yani kuru yerlerde mikroplar daha az yürüyebiliyor nemli yerlerde vücudumuz daha çok üşüyor ve daha kolay hasta olabiliyoruz. Erzurum'daki hazırladığımız ve yayınlanan bilimsel çalışmayı okumak için tıklayabileceğiniz link
The incidence of group A beta haemolytic streptococci in upper respiratory
Bunların haricinde dua ile iç içe yaşayan toprağa ağaçlara denize temas eden insanların daha az hastalandığını duymuşsunuzdur. Örneğin nemli bir ormanda tek başına bir ağaç kütüğü içerisinde uyuyan ve hiçbir temizlik koşuluna sahip olmayan bir adamın neden hasta olmadığını araştıran belgeseli National Geographic Kanalı' nda izlemiştim. Toprak kokusu ve ıslak ağaç kokusunun doğal mikrop öldürücü NK Hücrelerini (natural killer cells) aktiflediği vurgulanmıştı. Son zamanlarda yayınlanan bilimsel makalelerde 20 dakika ve üzerinde doğa teması ile depresyon olasılığı azalttığını, birçok olumlu sağlık etkilerinin olduğunu gösteren çalışmalar yayınlanmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder