Çocukların Fiziksel Aktif Olmasının Faydalı Etkileri
Çocukların dijital bir dünyaya daha fazla uyum sağlaması ve daha hareketsiz halen gelmesi ile ilişkilendirilen obezite haricinde, hareketsiz yaşamın getirebileceği olumsuz etkiler birçok bilimsel makalede vurgulanmıştır. Çocukların fiziksel olarak aktif olmaları, erişkin çağlardaki sağlık sorunlarının bile engellenmesi için faydalı olabilmektedir. İnaktif ve sedanter bir hayat süren çocuklarda birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir. Peki çocuklarımızın yeterli miktarda fiziksel aktif olmaları için ne yapmaları gerekmektedir?
Burnun için 5 -18 yaşındaki çocukların günde en az 60 dk fiziksel aktif olmaları gerekmektedir. Yürüyüş, koşu ya da yüzme gibi sportif aktiviteler aslında oldukça iyi olabilir. İlkokul çağında çocuklarda, egzersiz ve sportif aktivitelerin eğitimi konusunda ders almaya başlayabilirler. Bu şekilde hayatları boyunca standart bir egzersiz aktivitesini edinebilirler. Okuldayken, ders aralarında, toplam 30 dk aktif olmaları yürümeleri önerilmektedir. Bu yaş gurubunda yapılan egzersizlerin, kas ve kemik gelişimini kalıcı olarak daha sağlıklı hale gelmesi, erişkin yaşlardaki kemik erimesi riskinin azaltılmasında bile faydalıdır. Fiziksel aktif olan çocuklarda, depresyon riski, diğer çocuklara göre daha azdır ve egzersiz sonrasında genellikle mutluluk hormonun etkileri ortaya çıkabilir. Aynı şekilde fiziksel aktif olan çocuklarda, uyku esnasında hava yolu kollapsı riski azalabilir, uyku kalitesinde artış ve okul aktivitelerindeki enerji artış olabilir. Duygusal ve mental sağlıkla, fiziksel aktivite arasında ciddi bir ilişki mevcuttur. Sadece çocuklarda değil, erişkinlerde de; düzenli egzersizin kanser hastalıkları ve kalp hastalıklarının engellenmesinde faydalıdır.
Okulda geçirilen süre içerisinde yapılan fiziksel aktivite, okuldaki konsantrasyon ve eğitim becerilerinin artmasını sağlayabilir.
Amerikalılar için Fiziksel Aktivite Rehberi (The Physical Activity Guidelines for Americans), 2. baskı, 6 ila 17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerin günde 60 dakika veya daha fazla orta-şiddetli fiziksel aktivite yapmalarını önermektedir. Maalesef gelişen teknolojik ilerlemeler ve mobil cihazların giderek daha çok kullanılır olması, çocukların okul dışındaki fiziksel aktivitelerinin azalmasına neden olmaktadır.
Düzenli fiziksel aktivite, çocukların ve ergenlerin kalp damar ve solunum siteminin sağlığının artmasına, kas ve kemik sağlığının artmasına, kilo kontrol etmelerine, anksiyete ve depresyon semptomlarını azaltmalarına ve aşağıdaki gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkma riskini azaltmalarına yardımcı olabilir:
- Kalp hastalığı
- Kanser
- 2 tip diyabet
- Yüksek kan basıncı
- Osteoporoz.
- Obezite
Bunların haricinde, düzenli kardiyo tarzı egzersizler üst hava yollarındaki kas tonuslarının yeterli düzeyde kalmasını ve bu sayede uykuda havayolunda tıkanıklık ve apne ortaya çıkmasını azaltabilmektedir.
Fiziksel Aktivite İçin Öneriler
Aerobik: Günde 60 dakika veya daha fazlasının çoğu, orta veya şiddetli yoğunlukta aerobik fiziksel aktivite olmalı ve haftada en az 3 gün şiddetli yoğunlukta fiziksel aktivite içermelidir.
Kas güçlendirme: 60 dakika veya daha fazla günlük fiziksel aktivitenin bir parçası olarak, çocuklar ve ergenler haftada en az 3 gün kas güçlendirici fiziksel aktivite içermelidir.
Kemik güçlendirme: Çocuklar ve ergenler, 60 dakika veya daha fazla günlük fiziksel aktivitenin bir parçası olarak, haftada en az 3 gün kemik güçlendirici fiziksel aktivite içermelidir.
Fiziksel Hareketsizliğin Sonuçları
Fiziksel hareketin az olması nedeniyle aşağıdaki sağlık sorunlarının görülme riski artabilir:
- Enerji dengesizliğine yol açar (örneğin, fiziksel aktivite yoluyla diyet yoluyla tüketilenden daha az enerji harcanması nedeniyle, vücudumuz enerji depolaması yoluna girebilir) ve fazla kilolu veya obez olma riskini artırabilir.
- Hiperlipidemi (örneğin, yüksek kolesterol ve trigliserit seviyeleri), yüksek tansiyon, obezite ve insülin direnci ve glikoz intoleransı dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık faktörlerinin riskini artırır.
- Tip 2 diyabet geliştirme riskini artırır
- Meme, kolon, endometriyal ve akciğer kanserleri geliştirme riskini artırır
- Düşük kemik yoğunluğuna yol açar ve bu da osteoporoza yol açar.
Fiziksel Aktivite ve Akademik Başarı
Fiziksel olarak aktif olan öğrenciler daha iyi notlara, okula devam etmeye, bilişsel performansa (örn. hafıza) ve sınıf davranışlarına (örn. görev davranışı) sahip olma eğilimindedir.
Daha yüksek fiziksel aktivite ve fiziksel uygunluk seviyeleri, öğrenciler arasında gelişmiş bilişsel performans (örn., konsantrasyon, hafıza) ile ilişkilidir.
Kaynak >> Physical Activity Facts | Healthy Schools - CDC
Sevgiyle kalın,
Murat Enöz
Yorumlar
Yorum Gönder