Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Yoğurt Kutularının Üzerinde, Yoğurdun Tip 2 Diyabet Riskini Azaltabileceğine Dair Etiketlere İzin Vermeye Başlıyor!
FDA, Yoğurtların Üzerindeki Tip 2 Şeker Hastalığı Riskini Azaltabilir İfadesine İzin Veriyor!
FDA, yoğurdun tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini iddia eden etiketlere izin veriyor
ABD'deki yoğurt üreticileri, Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) alacağı kararın ardından, etiketlerinde yoğurdun tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini iddia edebilecek.
FDA yetkilileri, bu ayın başlarında üreticilerin yoğurtla ilgili beyanlarda bulunmalarına, beyanların belirli koşulları karşılaması şartıyla izin verme kararını açıklamıştı.
“ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) bugün, nitelikli sağlık iddialarının bu şekilde ifade edilmesi koşuluyla, yoğurt tüketimi ve tip 2 diyabet riskinin azaltılmasıyla ilgili belirli nitelikli sağlık iddialarının kullanımına itiraz etme niyetinde olmadığını duyurdu. Ajans yetkilileri bir açıklamada, tüketicileri yanıltmamak ve iddianın kullanımına yönelik diğer faktörlerin karşılandığını belirtti.
“Nitelikli bir sağlık beyanı bilimsel kanıtlarla desteklenir ancak yetkili bir sağlık beyanı için gerekli olan daha katı 'önemli bilimsel anlaşma' standardını karşılamaz. Yoğurt alımı ile tip 2 diyabet riskinin azalması arasında bir ilişki olduğunu destekleyen bazı güvenilir kanıtlar var, ancak bu kanıtlar sınırlıdır." diye ekledi kurum yetkilileri.
FDA'nın kararı kapsamında haftada 2 bardak veya 3 porsiyon yoğurt, nitelikli sağlık iddiasını karşılamak için tüketilmesi gereken minimum yoğurt miktarı olarak kabul ediliyor.
FDA'nın kararı uzmanlar arasında karışık tepkilerle karşılandı.
Yoğurt iddiaları tüketiciler arasında kafa karışıklığına neden olabilir
California'daki Stanford Üniversitesi'nden endokrinolog Dr. Marilyn Tan, Medical'e şunları söyledi: "FDA'nın buna neden izin verdiğini anlayabilsem de, tüketicilerin iddiaları nasıl yorumlayacağı ve şirketlerin pazarlama yoluyla bundan nasıl yararlanacağı konusunda endişeliyim." Yeni gün.
"Bazı sınırlı kanıtlar olsa da, FDA'nın buna 'nitelikli sağlık beyanı' olarak izin vermesinin nedeni de budur, ortalama tüketici için kafa karıştırıcı olabilir. Ortalama tüketici, farklı düzeylerde bilimsel kanıtların ve çeşitli bilimsel çalışmaların nasıl yorumlanması gerektiğinin (yani önyargı olup olmadığının, yeterince büyük bir çalışma olup olmadığının, iyi tasarlanmış bir çalışma olup olmadığının belirlenmesinin) farkında değil" diye ekledi Tan.
FDA'nın kararı, yiyecek ve içecek üreticisi Danone North America'nın dilekçesinin ardından geldi.
Dilekçede, FDA'nın, az yağlı ve yağsız yoğurt da dahil olmak üzere, FDA tanımını karşılayan tüm yoğurt türlerinin etiketlerinde kullanılabilecek sağlık iddialarını incelemesi talep edildi.
Yoğurt tip 2 diyabet riskini azaltabilir mi?
Yoğurdun tip 2 diyabet riskini azaltıp azaltamayacağı konusu, halen araştırma ve tartışma konusu olan bir konudur. Bazı araştırmalar, yoğurdun düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkili olabileceğini öne sürmektedir. Bununla birlikte, bu ilişkiyi net bir şekilde gösteren büyük ölçekli ve kesin kanıtlar henüz mevcut değildir.
Yoğurdun tip 2 diyabet riskini azaltma potansiyeline sahip olabileceği düşünülen bazı faktörler şunlardır:
Probiyotikler: Yoğurt, sindirim sisteminde faydalı bakteri popülasyonunu destekleyen probiyotikler içerebilir. Bu, bağırsak sağlığını ve insülin duyarlılığını artırabilir.
Protein ve Doymamış Yağ İçeriği: Yoğurt, protein ve doymamış yağlar gibi besin maddeleri açısından zengindir. Bu besinler, kan şekeri seviyelerini daha dengeli tutmaya yardımcı olabilir.
Kalsiyum: Yoğurt, kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır. Bazı araştırmalar, kalsiyumun vücuttaki yağ metabolizmasını ve insülin duyarlılığını olumlu yönde etkileyebileceğini göstermektedir.
Ancak, bu olası faydaların yanı sıra, yoğurdun şeker ve yağ içeriği de dikkate alınmalıdır. Şeker ve yağ açısından yüksek yoğurtlar, tip 2 diyabet riskini artırabilir.
Sonuç olarak, yoğurdun tip 2 diyabet riskini azaltıp azaltamayacağı konusu hala net değildir ve kişinin genel beslenme düzeni ve yaşam tarzıyla birlikte değerlendirilmesi gereken bir konudur. Herhangi bir sağlık durumuyla ilgili olarak, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.
Kaynak makale >> Type 2 diabetes: FDA allowing labels that say yogurt can reduce risk (medicalnewstoday.com)
Sevgiyle kalın,
Murat Enöz
Yorumlar
Yorum Gönder