Cep Telefonunuzun İyi Çektiği Yerden Kaçın, Az Çektiği Yerde de Konuşmayın!

Cep Telefonu ve Elektromanyetik Hasar

Baz İstasyonu

Evet biraz zor ve karışık ... Ülkemizde 3. jenerasyon (3G) cihazların kullanıma girmesinden sonra, sosyal paylaşım sitelerinin bir bir yaygınlaşması, insanların aileleriyle vakit geçirmek yerine; internet ortamındaki çevresini anlık takip etme çabasıyla birlikte cep telefonlarına farklı veri indirme özellikleri eklendi ... Tabiki baz istasyonlarının sayısı da operatörler arasında yarış varmışçasına arttı. Kabaca bu durum "Giderek Artan Elektromanyetik Kirlenme" şeklinde özetleniyor. Elektromanyetik kirlenmenin en büyük nedeni cep telefonları ve kablosuz özellikli cihazlar olmasının yanında kullanılan tüm elektronik eşyalar da sayılabilir.

Elektromanyetik dalgalara maruz kalmak, vücutta en çok bölünen hücreleri etkiliyor (çocukluk çağı lösemlierinin 3G kullanılan evlerde çok daha yüksek olması gibi ...). Uzun süreli cep telefonu kullanımının, sigara kullanımından daha zararlı olduğu çeşitli yazarlar tarafından vurgulanmıştır.

Konu ile ilgili internet ortamında birçok makale mevcut.

Konu ile ilgili önceden hazırlamış olduğum tıbbi makele (derleme yazısı) >>  Enöz M. [The health problems which can brougth by 3G cell phones to our country]. Kulak Burun Bogaz Ihtis Derg. 2009 May-Jun;19(3):115-21. Review. (Kulak Burun Boğaz İhtisas Dergisi) (Bu makale, bilimsel literatüre dayanarak iyonlaştırıcı olmayan elektromanyetik alanların biyolojik ve sağlıkla ilgili etkileri hakkında bir internet bilgi platformu olan EMF-Portal / www.emf-portal.de' de kaynak yayınlar listesine alınmıştır. İlgili link: EMF-Portal - [The health problems which can brougth by 3G cell ...)

Bir kişi bir cep telefonu ile çağrı yaptığında, telefonun anteni en yakın baz istasyonuna bir sinyal gönderir.Baz istasyonu bir radyofrekans kanal atayarak bu sinyale yanıt verir. Eğer o esnada çekim gücü zayıfsa vay halinize ... Cep telefonu en yakın baz istasyonuna sinyal gönderebilmek için oldukça fazla miktarda elektromanyetik enerji üretir. Hatta ilk arama ve baz istasyonu ile sinyalleşme esnasında bu enerji maksimumdur. Baz istasyonu ile iletişim sağlandıktan sonra bu enerji azalır. Her bir cep telefonu cihazının yaymış olduğu enerji miktarı değişkendir. Cep telefonu kılıfı, anten kapağı gibi bağlantı sinyalini zayıflatarak cihazların radyasyon yaymasını artıran aparatlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Bununla birlikte sinyal kalitesi maksimum olduğunda baz istasyonundan yayılan enerjinin maksimum olması anlamına gelmektedir. Peki nereye kaçabilirsiniz ... Galiba hiçbir yere.

Tekirdağ Uçmakdere
Bir keresinde Tekirdağ Uçmakdere' den arabayla geçerken farketmiştim. Dağlar arasında kalan köyde, cep telefonu çekmiyordu. Denize çok yakın (fotoğrafa tıklayarak büyük boy görebilirsiniz). Fotoğrafı çektiğim yerin altında kartal yuvaları var ve bu bölgede yamaç paraşütçülüğü yapılıyor. Köylüler, kendi yetiştirdikleri ürünler ve deniz ürünleri ile besleniyorlarmış. Gördüğüm en az kanserojen bölge ... Ülkemizde buna benzer bölgeler vardır mutlaka ama ben görmedim. Özellikle yayla şeklinde düz ovaların olduğu bölgelere kurulan az sayıdaki baz istasyonunun bile şehirlerde ve dağlık alanlarda kurulan baz istasyonlarından daha tehlikeli olabileceğine dair makaleler mevcut. Yani organik beslenme için düşünmedim. Dağlık alanların, elektromanyetik enerjilerden insanları korumasını da düşünerek bunu söylemiştim. "Uçmakdere Turizm ve Kültür Derneğini" ' nin Vikipedi' de yazılı olan "Uçmakdere,Şarköy - Vikipedi" makalesine eklediği güncelleme notunda "... maalesef CEP TELEFONLARIMIZ VERİCİ ŞEBEKE OLMADIĞI İÇİN çekmemektedir ..." yazısı mevcut. Şimdi soruyorum gerçekten "maalesef" mi?

Ne yaparsak yapalım ne cep telefonunu bırakabiliriz, ne de cep telefonların çektiği yerlerden kaçabiliriz ...

Konu ile ilgili Amerikan Kanser Derneği (American Cancer Society)' ne ve Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI-National Cancer Institute)' e ait çok güzel iki yazıyı okumanızı tavsiye ederim:

- Cellular Phone Towers - American Cancer Society

- Cell Phones and Cancer Risk - National Cancer Institute

Sevgiyle kalın,

Murat Enöz

Yorumlar