Düzenli Diş Hekimi Ziyareti Kalp Krizi ve İnme Riskini Azaltabilir!

Diş ve Diş Eti Hastalıklarının Önlenmesi Kalp Krizi ve Felç Riskini Azaltıyor!

düzenli diş hekimi muayenesi, kalp hastalıkları, diş eti hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar

Florida’ da gerçekleştirilen Amerikan Kalp Birliği (American Heart Association-AHA) toplantısında sunulan kapsamlı bir çalışmada yılda bir ve daha fazla dişlerini temizlettiren insanlarda kalp krizi ve inme riskinin önemli ölçüde azalabileceği vurgulandı. Bu çalışmada yılda iki kez diş taşlarını temizlettirerek diş bakımı yaptıran insanlarda kalp krizi riskinin %24, inme riskinin % 13 azaldığı vurgulanmıştı.
 
Önceki çalışmalarda kronik diş eti inflamasyonu ve kalp hastalığı arasında ilişki gösterilmiş, tıkanan kalp damarlarındaki pıhtının içerisinde saptanan mikroplarla diş eti hastalığı yapan mikropların aynı olabileceği vurgulanmıştı.
 
2010 yılında British Medical Journal (BMJ) Dergisi’ nde yayınlanan bir çalışmada, günde en az 2 kez diş fırçalanmasının kardiyovasküler hastalık oranını %70 azaltabileceği belirtilmişti. Bununla birlikte tartar ve diş taşları sadece profesyonel ağız bakım uzmanı tarafından temizlenebildiği vurgulanmıştı.

Uygun ağız hijyeni ve düzenli diş hekimi ziyaretleri, kardiyovasküler sağlığı destekleyebilir. Bu, Madrid'deki ortak bir çalıştayda diş ve kalp uzmanlarının bugün anlaştığı kısaca budur. Avrupa Periodontoloji Federasyonu (EFP) ve Dünya Kalp Federasyonu (WHF) temsilcileri, kardiyovasküler hastalıklar ile diş eti hastalığı (periodontit) arasındaki bağı incelemek ve sağlık profesyonelleri ile hastalar için ortak öneriler hazırlamak için kanıtları 2019 yılında gözden geçirdi (kaynak: Proper oral hygiene and regular visits to dentist can promote heart health (news-medical.net)).

EFP etkinliğin Başkanı Prof. Mariano Sanz, "Hem periodontit hem de kardiyovasküler hastalık dünya çapında birçok insanı etkiler. Periodontal hastalık önleme ve tedavisinin kardiyovasküler riski azaltma açısından önemini belirlemek, önemli halk sağlığı ve ekonomik sonuçları olabilir." şeklinde vurgulamıştı.

WHF bilim danışmanı Prof. Pablo Perel ise, "Ağız sağlığı ile kardiyovasküler hastalık arasındaki bağlantının daha fazla farkındalık gerektirdiğini belirtti. Perio & Cardio çalıştayı, kardiyovasküler sağlık ve periodontoloji ile ilgili kanıta dayalı öneriler sunmuştur. Kardiyovasküler hastalık dünyada ölümün birinci nedenidir, bu nedenle kalp hastalığına katkıda bulunan risk faktörlerini azaltmak son derece önemlidir." dedi.

Kardiyovasküler hastalıklar (CVD'ler) dünya çapında ölümün bir numaralı nedeni iken ciddi periodontitis altıncı en yaygın kronik durumdur. Kanıtlar, ciddi diş eti hastalığı olan hastaların özellikle önceki bir kardiyovasküler olay geçirmişlerse kalp krizi ve inme riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ağızda bulunan bakteriler dolaşım sistemine geçebilir ve arterleri iltihaplanma ve sertleşme (ateroskleroz) açısından teşvik edebilir. Periodontitis ve kalp hastalığı ayrıca sigara içme, alkol tüketimi, yaş ve diyabet gibi ortak risk faktörlerini paylaşırlar.

Çalıştay katılımcıları dört ana alanı tartıştı:
  1. Periodontitis ve CVD'ler arasındaki epidemiyolojik kanıtlar;
  2. Periodontitli hastalardaki ateroskleroz riskinin artmasına biyolojik mekanizmalar;
  3. Periodontal tedavinin ateroskleroz riski üzerindeki etkisi;
  4. Ağız müdahalelerinin potansiyel kardiyovasküler riskleri.
WHF Çalışma Grubu 1'in Eş Başkanı Dr. Alvaro Marco Del Castillo, "Kardiyologlar, diş hastalığı ile kalp hastalığı arasındaki bağlantıyı bilmeli ve hastalarını periodontit için taranmaları ve iyi ağız hijyenini sürdürmeleri konusunda teşvik etmelidir çünkü bu kardiyovasküler sonuçları iyileştirecektir." açıklamasında bulundu.

Ateroskleroz riski üzerindeki periodontal tedavinin etkisini inceleyen WHF Çalışma Grubu 2'nin Eş Başkanı Prof. José Ramón González Juanatey, "CVD'li hastalarda diş tedavisinin etkisi hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır, ancak mevcut kanıtlar, iyi ağız hijyeni ve başarılı periodontal tedavinin CVD ilerlemesini etkileyebileceğini öne sürmektedir." şeklinde vurguladı.
 
Düzenli diş fırçalanması bakteri içeren fim tabakası şeklindeki plak, tartar oluşumunu azaltsa da diş hekiminin yılda iki kez temizlik amaçlı ziyaret edilmesinde fayda var…

Kaynaklar:
 
- American Heart Association Scientific Session 2011, Orlando, Fla., Nov. 12-16, 2011. Zu-Yin Chen, MD, cardiology fellow, Veterans General Hospital, Taipei, Taiwan.Ralph Sacco, MD, chief of neurology, University of Miami.
 
- Toothbrushing, inflammation, and risk of cardio vascular disease - results from the Scottish Health Survey - 27 May 2010, doi:10.1136/bmj.c2451 - BMJ 2010;340:c2451
 

Sevgiyle kalın,

Murat Enöz

Yorumlar