Afrika'daki Milyonlarca Kız, Merck Üretim Sorunundan Dolayı HPV Aşı Dozlarını Yaptıramayacak!

Afrika' ya Bağış Yapılan HPV Aşılarının Bazıları Verilemeyecek


Dünya genelinde giderek bulaşma sıklığı artan HPV - Human Papilloma Virüs (insan papilloma virüsü) ciltte ve mukozal yüzeylerde (rahim ağzı, ağız, anüs gibi ...) enfeksiyona neden olabilir. 200'den fazla HPV türü bilinmektedir. Bu virüsün bazı türleri cinsel temas yoluyla bulaşır ve genital siğillere veya kansere neden olabilir (HPV Tip 16 ve 18 türü rahim ağzı kanserine sebep olabilirken; HPV Tip 6 ve 11 genital siğillere sebep olabilmektedir.).

Aşağıdaki video, Dünya Sağlık Örgütü' nün HPV aşısının ne işe yaradığını anlatıyor ve sizin için eklemek istedim.


Merck İlaç Şirketi, ülkelere bu yıl teslim etmek üzere sözleşme yaptığı 29,6 milyon dozun yalnızca 18,8 milyonunu tedarik edebileceğini söyledi.

Dünyanın en fakir ülkelerinden bazılarında yaklaşık 1,5 milyon genç kız rahim ağzı kanserinden korunma şansını kaçıracak çünkü ilaç üreticisi Merck, bu yıl milyonlarca vaat edilen dozda HPV aşısı yapamayacağını bildirdi.

HPV aşısı, 9 yaşından büyük her kadına uygulanabilir, yaş sınırı yoktur. Erkeklerde ise HPV aşısı genellikle 26 yaşına kadar uygulanır. Bu nedenle, 9 ile 26 yaş arasındaki tüm erkekler HPV aşısı yaptırabilir.

Merck'in düşük ve orta gelirli ülkelerin hayat kurtarıcı aşılar yapmasına yardımcı olan uluslararası kuruluş Gavi'ye ve aşıları tedarik eden UNICEF'E 2024'te vermesi için sözleşme imzalanan 29,6 milyon dozun yalnızca 18,8 milyonunu sağlayacağını bildirdiğini söyledi.

Bu, 10 milyondan fazla kızın bu yıl beklenen HPV aşılarını alamayacağı anlamına geliyor — ve bunların 1,5 milyonu büyük olasılıkla onları asla alamayacak çünkü sonraki yıllarda aşıya hak kazanamayacak kadar yaşlı olacaklar.

Merck sözcüsü Patrick Ryan, şirketin birçok dozu elle tutmasını ve yeniden incelemesini gerektiren "bir üretim kesintisi yaşadığını" söyledi. Gecikmenin nedeni hakkında daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

"Bu konuyu mümkün olan en kısa sürede çözmek için ek personel ve kaynaklar dağıtmak için aciliyet ve titizlikle hareket ediyoruz" dedi.

Ryan, Merck'in gecikmiş dozları 2025'te vereceğini söyledi. Ayrıca şirketin bu yıl Gavı destekli ülkelere 30 milyon doz aşı göndereceğini söyledi. Bununla birlikte, bunların yaklaşık üçte biri 2023'te gönderilmesi beklenen dozlardır ve Gavı'yi 10,7 milyon doz açığı bırakmıştır.

Gecikme, kızları rahim ağzı kanserlerinin tahmini yüzde 90'ına neden olan insan papilloma virüsü hpv'ye karşı aşılamaya başlamak için yıllarca beklemiş ülkeler için büyük bir gerilemedir.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yılda yaklaşık 350.000 kadın rahim ağzı kanserinden ölüyor. Bunların yüzde doksanı, hastalık için rutin taramanın nadir olduğu düşük gelirli ülkelerdedir. Aşı, HPV enfeksiyonuna karşı neredeyse tamamen koruma sağlar ve bu da onu kansere karşı tek aşı yapar.

Gavı'nin program sorumlusu Dr. Aurélia Nguyen, ”HPV, Gavı'nin sahip olduğu en yüksek etkili aşıdır: 1.000 kızı aşılarsanız, gelecekteki 17.4 ölümü önlersiniz" dedi. “Çıkmak ve başarılı olmak istediğiniz bir aşı varsa, işte bu.”

W.H.O. aşıyı 14 yaşına kadar olan kızlara önerir. Gecikme, şu anda 14 yaşında olan Sierra Leone, Burkina Faso ve Mozambik gibi ülkelerdeki kızların, bu kampanyalar nihayet başladığında artık aşı olmaya uygun olmayacakları anlamına geliyor.

HPV aşısı, gecikmeden etkilenen kültürlerin çoğunda gençler için tabu bir konu olan cinsel aktivite ile ilişkili olduğu ve rutin aşılama için normal yaşın dışındaki çocuklara verildiği için verilmesi karmaşık bir aşıdır. Hem kızlar hem de ebeveynleri aşıya uygun olmalıdır ve bu, talebi artırmak için farklı medyada iletilen farklı mesajlar oluşturmayı gerektirir. Aşının etkili olabilmesi için kızların cinsel olarak aktif olmadan önce verilmesi gerekir.

Nguyen, etkilenen ülkelerin dünyadaki en düşük kaynaklı sağlık sistemlerinden bazılarına sahip olduğunu söyledi. Kızamık veya kolera gibi diğer acil aşı ihtiyaçlarını karşılarken, hurdaya çıkarılan HPV kampanyasının planlanmasına yatırım yaptıklarını ve aksaklığı karşılayamayacaklarını söyledi.

Gecikme, aşıları yakalamak için özenle hazırlanmış planları bozacaktır - gecikmiş dozların çoğu, ülkeler 9 ila 14 yaş arasındaki aşılanmamış tüm kızlara ulaşmaya çalıştıklarında, genellikle okullarda yürütülen 9 yaşındakiler için standart bir bağışıklama programının yanı sıra “çok yaş kohortları” olarak adlandırılan şeye bağlanmıştır.

Yüksek gelirli ülkelerin çoğu rutin olarak hem kızları hem de erkekleri hpv'ye karşı aşılamaktadır, ancak aşı için küresel kapsama oranı yalnızca yüzde 20'dir.

Gavi, on yıldan fazla bir süredir HPV aşısını genişletmeye çalışıyor. Pek çok düşük gelirli ülke 2018'de başlayacak programlar tasarlamıştı, ancak Gavı o zaman da çekim yapamadı çünkü o ve UNICEF küresel bir pazarla rekabet ediyordu ve tedarikçiler Gavı'nin öngörülen talebini karşılamak için üretimi artırmadı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılan Merck HPV aşısının versiyonu yaklaşık 285 dolara mal oluyor. Tipik olarak ilaç şirketlerinden büyük indirimlerle pazarlık yapan UNICEF, tedarik etmeye çalıştığı büyük hacimli aşı için atış başına 3 ila 5 dolar ödüyor.

UNICEF'in bağışıklama malzemeleri direktör yardımcısı Andrew Jones, ”UNICEF ve Gavı, yeterli kaynağı elde etmek için yıllardır mücadele ediyor ve bu nihayet değişmeye başlamıştı" dedi.

UNICEF'in diğer tedarikçilerle sözleşmeleri vardır, ancak Merck ürünü ülkelerden yüksek talep gördüğü için Gavı programı şirketin arzına bağlıdır. Bu, bu gecikmenin, çoğu defalarca ertelemek zorunda kalan yarım düzine ülkede aşı kampanyalarını aksattığı anlamına geliyor.

Jones, ”Ülkelerin güvenini etkiliyor çünkü yıllarca yeterli arz olmadığı söylendi, ancak nihayet arz açıldığında kampanya yürüttüler, siyasi alım yaptılar ve şimdi teslimat altı veya sekiz ay ertelendi" dedi.

Merck'ten Ryan, şirketin gelişmekte olan ülkelerdeki milyonlarca kızı hpv'ye karşı aşılama dürtüsünü desteklemeye kararlı olduğunu ve bu çabaya 2 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını söyledi.

Ryan, şirketin gecikmiş dozları gelecek yıl teslim edeceğini söylese de Merck, ülkelerin bu teslimatları ne zaman bekleyebileceklerini henüz Gavı'ye bildirmedi, bu da henüz yeni kampanyalar planlamaya başlayamayacakları anlamına geliyor.

Bu yıl doz alamayacak ülkeler arasında Mozambik, Sierra Leone, Fildişi Sahili ve Burkina Faso yer alıyor. 9 yaşındakilerin rutin aşılarına ek olarak, mümkün olduğunca çok sayıda kızı yakalamayı amaçlayan çok yaştaki saldırı kampanyalarını yapacaklardı. Rutin program, Merck'in verdiği dozları kullanmaya devam edecek.

Ek olarak, Burundi ve Asya'da Tacikistan'ın bu yılın sonunda hem çok yaş hem de rutin aşılar yapmaya başlamak için malzeme almaları gerekirken, Kamerun ve Liberya yeni yılın başlarında çok yaş aşılaması yapmaya başlayabilmeleri için aşı yapacaklardı. Tüm bu kampanyalar ertelenecek.

Dakar merkezli HPV aşı programı direktörü Dr. Cathy Ndiaye, bu yıl aşılanmayacak kızların rahim ağzı kanseri taraması veya tedavisi için dünyada en az muhtemel olanlardan bazıları olduğunu söyledi. sağlık odaklı kar amacı gütmeyen kuruluş YOLU.

Dr. Ndiaye, ”Bazı ülkelerde ‘Tamam, aşılanmadınız ama daha sonra hayatta bir şeyiniz varsa gidip tedavi olabilirsiniz’ diyebilirsiniz, ancak bu kızlar için değil" dedi.

Gecikme, HPV aşısı için siyasi ve toplum desteğini sürdürme zorluğunu da karmaşıklaştırdığını söyledi.

"Momentumunuz olduğunda bundan yararlanmak istersiniz: Topluluktan talep yaratmayı başardığınızda, onlara ihtiyaç duyduklarını vermek için teslim etmek istersiniz” dedi. “Ulusal düzeyde bile onları bunun önemli olduğuna, bunun bir öncelik olması gerektiğine ikna etmelisiniz çünkü rahim ağzı kanseri görmüyorlar, hastalığı şimdi görmüyorlar, diyorlar ki, 'Hayır çocuk felci ile ilgilenelim, kızamıkla ilgilenelim, bu şimdi acil.’”

Mozambik'te plan, çok yaş kampanyasına Haziran ayında başlamaktı. Sağlık ve eğitime odaklanan küresel bir kar amacı gütmeyen kuruluş olan JSI aracılığıyla Mozambik'te rutin aşılamayı desteklemek için çalışan Dr. Betuel Sigaúque, ”Büyük talep var, insanlar bunu istiyor" dedi.

Merck ayrıca Etiyopya'ya geçen yılın sonlarında gelmesi planlanan 7,7 milyon doz aşı veremedi ve şimdi Haziran ayında geleceklerini söylüyor. Ülke, bahar için planlanan bir okul kampanyasını iptal etmek zorunda kaldı. Bunun yerine, bu kampanya bu yılın ilerleyen saatlerinde gerçekleşecek ve yaşlanan kızları kaçıracak.

Sevgiyle kalın,

Murat Enöz

Yorumlar