Akrep Yemek Ölüme Neden Olabilir mi?

Akrebin Yenilmesi Bir İnsanı Öldürebilir mi?

Yakın zamanda haberlerde gördüğüm iki adet akrep yedikten sonra vefat ettiği yazan bir kişinin gösterildiği aşağıdaki haberle ilgili olarak birkaç şeyi eklemek isterim.


"Akrep" kelimesi tipik olarak kuyruğunun ucunda zehirli bir iğne ile karakterize edilen bir tür eklembacaklıyı ifade eder. Akrep zehiri insanlar için tehlikeli ve potansiyel olarak öldürücü olabilse de, akrep türlerinin tamamı ölüme neden olacak kadar güçlü bir zehre sahip değildir. Bununla birlikte, bazı türler, özellikle de Kuzey Afrika ve Orta Doğu gibi belirli bölgelerde bulunanlar, özellikle çocuklara, yaşlı bireylere veya bağışıklık sistemi zayıf olanlara tıbbi açıdan önemli ve potansiyel olarak ölümcül olan zehirler sunabilmektedir. Dolayısıyla, "akrep" terimi doğası gereği "ölüm sebebi" anlamına gelmese de, türe ve koşullara bağlı olarak bazen şiddetli zarar verebilecek bir canlıyı temsil eder.

Asya' da Kızartılmış ve Ölü Olarak Akrep Yeniliyor!

Akrepler Asya'nın bazı bölgelerinde normal bir yiyecek ve hatta yemek menüleri arasında  incelik olarak kabul edilebilirmiş.

Yiyecek olarak tüketildiklerinde akrepler hayatta değilse tüketilmelerinde ciddi sıkıntılara rastlanmasa da canlı olmaları durumunda iğnesine temasa bağlı çok farklı riskler ortaya çıkabilir.

Asya' da bazılarının tatlarının karidese benzediğini söylenmektedir. Aslında evrimsel açıdan onlardan çok da uzak değiller. Akrepler zehirli olmasına rağmen, tavada kızartma için gereken yüksek ısı teması sırasında veya canlı akreplerin pirinç sirkesine batırılmasıyla zehir etkisiz hale getirildiği savunulmaktadır.

Akrebin türü, zehrinin gücü ve kendi sağlık durumunuz gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak akrep yemek tehlikeli olabilir ve sağlığınız için potansiyel olarak zararlı olabilir. Pek çok kültürde, özellikle Asya, Afrika ve Amerika'nın bazı bölgelerinde akrepler, genellikle zehirlerini nötralize etmek için belirli şekillerde pişirildikten veya hazırlandıktan sonra yiyecek olarak tüketilir. Akrep zehirlenmeleri insanlarda ciddi patolojik etkilere ve hatta ölüme neden olabilir. Zehirlenmenin yoğunluğu genellikle kurbanın hassasiyetine ve vücut kütlesine, sokmanın anatomik konumuna, enjekte edilen zehirin miktarına ve akrep türüne bağlıdır (kaynak >> Scorpion Venom: Detriments and Benefits - PMC (nih.gov)). Akrep öldükten kısa bir süre sonra akrep zehri etkisiz hale gelir. Dondurulmuş, kurutulmuş, kızartılmış veya pişmiş akrepleri yemek güvenlidir. Endişelenmeniz gereken tek şey yaşayanlar ya da yeni öldürülmüş olanlar (kaynak >> What are some popular edible bugs? (edibleinsects.com)).

Ancak canlı bir akrebin yutulması veya uygun hazırlık yapılmadan tüketilmesi riskli olabilir. Bazı akrep türlerinin zehiri insanlarda alerjik reaksiyonlar, bulantı, kusma, karın ağrısı ve nadir durumlarda ölüm gibi ciddi reaksiyonlara neden olabilir. En ölümcül akrep türü olan "Deathstalker Scorpion" tehditkar adından da anlaşılacağı gibi, ölüm avcısı akrep, hem kardiyotoksinleri hem de nörotoksinleri içeren güçlü bir zehre sahiptir.

Aşağıda Vietnam' da tüketilen kızarmış akrep menülerini gösteren bir video mevcut:


Bir akrep yemeyi düşünüyorsanız, bunun güvenli gıda uygulamaları konusunda bilgili biri tarafından uygun şekilde hazırlandığından ve olası zehirlerin etkisiz hale getirildiğinden emin olmak çok önemlidir. Aksi takdirde aşırı durumlarda ölüm ihtimali de dahil olmak üzere olumsuz etkilerin yaşanma riski vardır.

Hiç lezzetli görünmüyor!

Sevgiyle kalın,

Murat Enöz

Yorumlar