Ananastan Elde Edilen ve Estetik Ameliyatlar Sonrası Ödem Giderici Olarak Kullanılan Enzim: Bromelain

Rinoplasti Sonrasında Ananas Yemek Faydalı Olabilir!


Bromelain, ananasın saplarından veya meyvelerinden elde edilen bir enzim karışımıdır. Bromelain'deki aktif bileşenler, vücuttaki proteinleri parçalayan enzimler olan proteinazları ve proteazları içerir. Bromelain'in aktif bileşenleri ananas bitkisinin suyunda ve sapında bulunur, ancak özsuyu meyveden daha fazla bromelain içermektedir.

Bromelain, özellikle burun ve sinüslerdeki şişliğin etkilerini ortadan kaldırmak veya hafifletmek amacıyla ameliyat veya yaralanma sonrasında etkili olabilecek bir maddedir. Ayrıca saman alerjisi, bağırsak hastalıklarında ülserasyon ve iltihaplanma, yaralanan yanık dokuların tedavisi, akciğer ödemi oluşumunun önlenmesi, kasların gevşetilmesi, yenileşmenin desteklenmesi, kan pıhtılaşmasının azaltılması, antibiyotik emiliminin arttırılması, kanser karşıtı etkileri ve vücudun yağ dokusunun iyileştirilmesi salınımını kolaylaştırmak için kullanılır.

Bromelainin Faydaları

Ananasın sağlık üzerindeki etkileri %95 proteaz karışımı olan bromelaine atfedilir. Bromelain takviyesi ananasın meyvesinden veya sapından elde edilir ve farklı enzimatik bileşimler içerir. Bromelain, yara iyileştirici ve dolaşımı iyileştirici etkilerinin yanı sıra, antiinflamatuar, antitrombotik ve fibrinolitik etkileri, antikanser aktivitesi, immünomodülatör etkileri ve gibi özellikleri nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır (kaynak >> BROMELAIN: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews (webmd.com)).

Estetik operasyonlardan sonra, dem giderici takviye ürünlerin içeriğinde genellikle Bromelain bulunmaktadır.

Burun estetiği operasyonu sonrasında, günde 3 dilime yakın taze ananas yemeniz faydalı olacaktır. Sizi ameliyat eden hekimin önerilerine göre hareket etmeniz en doğru seçenektir.

Özellikle kalın derili, yağlı cilt yapısına sahip hastalarda, revizyon burun estetiği operasyonu yapılanlarda, cerrahi işlem sonrasında ananas yenilmesi faydalı olabilir. Yeşil çay içilmesi, Akdeniz tarzı beslenilmesi ve yeterli miktarda protein, vitamin mineral içeren besinlerden tüketilmesi faydalıdır.

Tabiki bromelain ve ananas ile ilgili bilimsel kaynaklara göz atmanız, sizin ameliyatınızı yapan hekimin önerilerine dikkate almanız en doğru seçenek olacaktır.

Inanıyorum yumuşak doku travması ve kanama ile sonuçlanan cerrahi işlemlerden sonra akdeniz tarzı beslenilmesi, tuz kısıtlanması, protein ürünü yüksek besinlerden tüketilmesi iyileşme açısından önemlidir. Burun estetiği ameliyatları esnasında burun kemiklerine kesme ya da planlı kırma işlemi yapılmaktadır bu işlemin adı osteotomi olarak adlandırılmaktadır. Son zamanlarda yine sık olarak kullanılan piezo cihazı yani ultrasonik cihaz ya da mikro motor gibi yumuşak doku travmasıni en aza indiren cihazların kullanılması ile ameliyat sonrasında ödem ve kan sızması olasılığı azalmaktadır. 

Sevgiyle kalın,

Murat Enöz

Yorumlar