Dudak Bağları Dişlerde Ayrılmayı Nasıl Yapıyor!

Üst Dudak Bağı ve Diastema (Dişlerin Ayrık Çıkması) Hakkında


Dudak ve dil bağları anne karnında 1. aydan itibaren ortaya çıkabilir ve bebeklerde, beslenme sorunları, çene ve diş yapısında değişiklikler, annede meme boşaltılmasında sorunlara neden olabilirken; ilerleyen yaşlarda neden oldukları anatomik olumsuz etkilenmeler kalıcı hale gelebilmektedir. Yukarıdaki videoda görüldüğü gibi, üst dudak bağı ile doğan bebeklerde, üst dudak kaldırılarak yapılan muayenede, dudak bağları diş eti çizgisini geçerek sert damağa kadar ulaşıyorsa, anatomik olarak en şiddetli olan dudak bağı olduğu düşünülebilir. Bununla birlikte, üst diş eti çizgisinde çukurlaşma ya da çentiklenme varsa, dudak bağının büyük olasılıkla üst dişlerde ayrık çıkmaya (diastema) neden olabileceği anlaşılabilir. Yine dudak bağlarının dişlerde ayrık çıkmaya nasıl neden olduğu ve bu durumun erken dönemde nasıl anlaşılabileceği ile ilgili "otomatik asansör kapısı modeli" ile anlatmak isterim.

Buradaki üst kesici dişlerde, dudak bağına bağlı ayrılma için ilk mantık "gerim kuvveti ile dişler arasındaki kemik yapıda çekme ya da çentiklenme" yani asansör kapısına iki elimizi yerleştirince, ne kadar kuvvetli olarak yanlara çekersek o kadar çok kapılar aralanabilir mantığı iken; ikinci mekanizma ise, asansör kapılarının arasında ne kadar geniş bir kitle koyarsak kapılar arası o kadar açık kalır mantığıdır. Yani dişler arasındaki dudak bağı çık kalınsa, diş etinde çentiklenme olmadan bile dişler arasında ayrılmaya neden olabilmektedir. Bebeklerin dudak bağlarını muayene ederken, bebekler yatar pozisyondayken, doktor bebeğin tepesinden, üst dudağını yukarıya doğru gererek kaldırdığında, dudak bağı gerginse, diş eti çizgisinde çentiklenme mevcutsa ya da dudak bağı çok kalınsa, ilk çıkacak dişerin ayrık olma ihtimali çok yüksektir. Dudak bağları kesildiğinde, bu dişerden sonra gelen kalıcı ana dişlerin birbirine yaklaşma olasılığı mevcuttur.

Konu ile ilgili oldukça ayrıntılı olarak yazılmış bir makale linki >> Bebeklerde Dudak Bağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler (dilbagiameliyati.com)

Sevgiyle kalın,

Murat Enöz

Yorumlar