Burun Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi

Burunda Kuruluk Hissi İçin Basit Öneriler

burun kuruluğu, burunda kuruluk, burun içi kuruluk için önlemler

Burnumuzun içerisinde dış ortamdaki mikrop ve partiküllerin tutulmasını kolaylaştıran ve burun mukozasının nemli olarak kalmasını sağlayan mukusun üretimi olmaktadır. Mukus üretimini ve mukozanın nemini etkileyebilen birçok faktöre bağlı olarak burunda kuruluk hissi ortaya çıkabilmektedir.

Burun İçerisinde Kuruluk Hissine Neden Olabilen Faktörler

- Rinitler, virüs ya da bakteri kaynaklı burun mukozası enfeksiyonu
 
- Burun içerisine kullanılan dekonjestan etkili spreylerin uzun süreli kullanımı (bu spreylerin 5 günden fazla kullanılması önerilmemektedir)
 
- Antihistaminik gibi allerji ilaçlarının kullanımı 
 
- Sjögren Sendromu gibi vücutta mukozal alanların kuruluğu ile kendini gösteren hastalıkların varlığı 

- Çevre hava koşulları - nem oranının % 40’ın altında olması (özellikle ülkemizde kayak yapmak ya da farklı bir nedenle şiddetli karasal iklimin hakim olduğu doğu illerinde kış aylarında bulunacaksanız dikkat etmeniz gerekiyor) bunun haricinde sıcak ve nemli ortamların da burun mukozasında nem kaybına neden olabileceği bildiriliyor (burun içerisini nemlendirme amacıyla soğuk buharın sıcak buhardan daha etkili olduğu söylenilebilir).
 
- Menopoz döneminde burun içerisinde kollajen üretimindeki azalmaya bağlı olarak tüm vücuttaki mukozal yüzeylerde kuruma ortaya çıkabilmektedir.
 
- Burunda kuruluk hissi ve burun kanaması hipertansiyonun habercisi olabilmektedir. 

- Nazal septum perforasyonu (burun boşluğunu ikiye ayıran septumda delik olması) gibi burun içerisinde normal hava türbülansını etkileyecek anatominin değiştiği durumlar ve burun ameliyatları sonrasında olduğu gibi  burun fizyolojisini etkileyen durumların olması.

Burun içerisinde Kuruluk Hissi Olması Durumunda İlgili Alınması Gereken Önlemler ve Burun Kuruluğu Tedavisi

- Ağızdan sıvı alımının arttırılması. Günde en az 7-9 bardak su ya da meyve suyu içilmesi (özellikle su içeriği yüksek meyve ve sebzelerin yenmesi mukozaların nemlenmesi için önemli).
 
- Antihistaminik ilaçların ve burun kuruluğuna neden olabilen diğer ilaçların- doktora danışılarak-  kesilmesi 
 
- Burun içerisinin tuzlu sularla yıkanması (bunun için üç seçeneğiniz mevcut: okyanus suları içeren spreylerin kullanılması, sinüs rinse kullanılması ya da 1 su bardağı kaynatılıp soğutulmuş suya 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karbonat atılarak hazırlanan suyun kulanılması).
 
- Soğuk buhar makinelerinin ev ve işyerlerinde çalıştırılması 

- Burun mukozasını nemlendirici ilaçların kullanılması (ülkemizde rhinopanteina damla, rhinopanteina merhem, siccnasal merhem, siozwo balsam, siozwo san burun spreyi, hylonem sprey ve hylonem merhem mevcut. Bunların içerisinden özellikle rinopanteina damlanın içerdiği A vitaminine bağlı olarak mukozada epitelizan özelliği mevcutken; siccnasal merhemin de gliserin türevi ve tuz içermesi, etkisinin uzun süreli olması gibi avantajları mevcut.)
 
- Fazla miktarda alkol, kahve ve tuz kullanımı mukozaların kurumasına neden olabileceğinden bunların kullanımının azaltılması faydalı olacaktır

Sevgiyle kalın,

Murat Enöz

Yorumlar